Basın Duyurusu
Türkiye´ye yönelik Schengen Vizesi Prosedürlerinde İyileştirme
Avrupa Komisyonu 13 Ekim 2011 tarihinde Türkiye´de Schengen vizesi başvurularında istenilen belgeler listesinde iyileştirme ve uyumlaştırma sağlanması yönünde bir karar aldı.
Türkiye´den Schengen bölgesine gitmek isteyenler, altı ana kategori altında gruplandırılabilir:
Bugünden itibaren Türkiye´deki Schengen Üyesi Ülke Konsolosluklarına (Ankara, İstanbul, İzmir veya Edirne´de) yukarıda sıralanan kategoriler altında, vize için başvuracak olan herkesten başvurularını destekleyecek aynı belgeler talep edilecektir.
Uyumlaştırılmış bu listeler hazırlanırken sadece gerekli olan belgelerin tutulması, bu belgelerin büyük bir dikkatle tespit edilmesi ve gereksiz olan dokümanların doğrudan elenmesi yol gösterici ilkeler olmuştur.
Tüm konsolosluklarca aynı listelerin kullanılması, Türkiye´de vize başvurusu yapanların farklı Schengen ülkelerince farklı muamelelerin yaptığı yönünde sıklıkla dile getirdiği kaygıları da gidermiş olacaktır. Bugünden itibaren vize için başvurularında tek tip bir prosedür izlenecek.
Vize Yasası’nda1, öngörüldüğü şekliyle Avrupa Komisyonu 13 Ekim 2011 tarihinde Türkiye’den vize başvurusunda bulunacaklar için gerekli belgelerin listesini belirleyen bir karar’ı kabul etmiştir. Uyumlaştırılmış listeler, Türkiye’de temsilcilikleri bulunan Schengen Üyesi Ülkeler arasında yapılan görüşmeler neticesinde2 oluşturulmuştur . Vize verme kararı, ilgili Schengen Üyesi Ülke’ye ait olmaya devam etmektedir.
Gerekli belgelerin yeni listeleri AB Delegasyonu web sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak mevcuttur (www.avrupa.info.tr). Bu listeler Schengen Üyesi Ülkeler’in konsolosluklarının web sitelerinde de yayınlanacaktır.
Detaylı bilgi için:
Erwan Marteil, Müsteşar
AB Türkiye Delegasyonu, tel (+90 312) 459 87 00
-----
1Vizeye ilişkin bir Topluluk Yasası (Vize Yasası) oluşturan, Avrupa Parlamentosu ve Konsey’in 13 Temmuz 2009 tarih ve 810/2009 sayılı Tüzüğü O.J. 15.9.2009, L 243, syf. 1.
2Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, Norveç, İsviçre.